De Beauvoir en Sartre

Wanneer ik het woord ‘existentialisme’ voor het eerst heb gehoord, weet ik niet meer. Ik was in elk geval jong. En op zoek. Naar wie ik was, wie ik wilde worden, hoe ik wilde leven. Na een jeugd waarin ik me gevangen had gevoeld, klonk de leer van Sartre als een bevrijding. Ik was een individu, ik kon en mocht zelf kiezen, en dan moest ik ook de consequenties van mijn keuzes aanvaarden, en als ik de ene weg koos, kon dat betekenen dat ik een andere weg voorgoed afsloot, maar de essentie was toch dat ik zélf kon bepalen wat ik wilde. Zo vereenvoudigde ik die leer voor mezelf. Uiteraard leerde het leven me later dat het allemaal wat ingewikkelder in elkaar zat, maar mijn euforie van toen ben ik nooit vergeten. Sartre kwam voor mij eerst, L’existentialisme est un humanisme, titel van een van zijn boeken, werd een soort mantra waarmee ik mezelf voorhield dat ik het goede deed, want humanisme, menselijkheid, dat was toch waar het in het leven om draaide. Simone de Beauvoir werd een bron van inspiratie toen ik me begon te interesseren voor dat andere -isme, het feminisme. Als
beginnend vertaler mocht ik in 1983 voor de toen vooraanstaande en bloeiende Feministische Uitgeverij Sara een boek vertalen van de bekende Duitse feministe Alice Schwarzer. Het heette: Gesprekken met Simone de Beauvoir. Uit een periode van tien jaar, 1972-1982. Wat was ik trots toen het uitkwam. Het kreeg een mooie plek in mijn boekenkast, maar de jaren verstreken en bescheiden als het was, verstopte het zich. Ik moest dan ook goed zoeken toen uitgeverij TZARA, imprint van de Standaard Uitgeverij in Antwerpen, me in februari 2023 benaderde met het plan het boek opnieuw uit te geven. Ik heb het herziene voorwoord van Alice Schwarzer vertaald en mijn oude vertaling hier en daar een beetje veranderd. Nu staan ze samen opnieuw op een prominente plaats. Het nieuwe boek met een omkering van het subject en het object in de titel, wat voor mijn gevoel wel een beetje past bij wat ik me herinner van dat toen zo opwindende existentialisme. De titel luidt nu: Simone de Beauvoir: De legendarische gesprekken met Alice Schwarzer.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven